Bijuterii pentru bărbați – istorie și origini

Pe blogul nostru vorbim des despre bijuterii pentru bărbați, modul de purtare al acestora și diferite variante prin care să ne accesorizăm ținutele. Este timpul să aflăm și cum au evoluat acestea de-a lungul timpului, cum s-a schimbat preferința domnilor pe măsură ce civilizațiile evoluau, dar și care au fost cele mai populare bijuterii pentru bărbații de-a lungul fiecărei ere.

Bijuterii pentru bărbați în Epoca Antică

În epocile antice ale misticismului și întemeierii civilizațiilor, bijuteriile erau văzute ca talismane norocoase, dar și ca un simbol al puterii. Ghearele și colții erau perforați și înșirați în coliere, deoarece se credea că oferă protecție purtătorului și îi aduc un statut superior.

În Egiptul Antic,  aurul, argintul și pietrele prețioase erau venerate ca o reducere a decalajului între muritori și zei. Acoperindu-și capul, gâtul și brațele cu bijuterii, preoții și șamanii ar putea fi mai aproape de divinitate și ar putea exercita o influență spirituală asupra adepților lor. Poate că cel mai vechi exemplu de bijuterii pentru bărbați fiind practic este inelul cu sigle al faraonilor. Un astfel de inel avea un sigiliu oficial al regalității folosit pentru a marca litere și documente. 

În Grecia Antică, bărbații puternici își decorau capul cu lauri și își împodobeau umerii cu ghirlande. Adoptând tradițiile militare grecești, soldații romani purtau manșete din piele sau metal pentru război pentru protecție divină.

Bijuterii pentru bărbați în Evul Mediu

Pe măsură ce credințele patriarhale au crescut în Evul Mediu, bijuteriile pentru bărbați au început să devină mai distincte de cele pentru femei. Inelele cu sigle au crescut în popularitate, fiind considerate un simbol al bogăției, dar având și un rol estetic, de a înfrumuseța ținutele domnilor.

Comerțul dintre Europa și Asia s-a deschis în această perioadă și odată cu aceasta a venit introducerea pietrelor prețioase de către ambele părți. De atunci, tot felul de pietre prețioase au fost încrustate în aur și argint și cusute în haine făcute pentru nobilime și regalitate.  Asocierea dintre bijuterii și supranatural era încă puternică în acest moment al istoriei. Bărbații purtau piese gravate cu diverse marcaje ca talismane pentru a alunga spiritele rele și a câștiga puteri mistice. 

Bijuterii pentru bărbați în Era Renașterii

Perioada Renașterii târzii a fost o perioadă bună pentru bijuteriile bărbaților. Regii europeni erau îmbrăcați în veșminte, așa cum se vede în portretele lor: Carol al V-lea a fost descris într-o armură ceremonială căptușită cu bijuterii din aur în portretul Titian al împăratului Sfântului Roman; Carol I al Angliei era cunoscut că poartă un cercel mare de perle, care a devenit la modă pentru bărbați în secolul al XVI-lea; Portretul lui Henric al VIII-lea de Hans Holbein a prezentat îmbrăcămintea de bijuterie a monarhului și accesoriile sclipitoare.

Bijuteriile la modă s-au extins și la viața interesantă a exploratorilor. Sir Walter Raleigh și-a împerecheat dubletul brodat în argint cu un cercel cu perle duble. Bărbații mării și-au străpuns urechile cu cercuri de Aur și Argint. În afară de a fi o alegere estetică, cerceii cu cerc ar putea fi folosiți și pentru a-și plăti înmormântările corespunzătoare, întrucât o moarte prematură a fost o soartă prea obișnuită pentru marinari și pirați.

Tradiția marțială s-a bucurat, de asemenea, de o notă de farmec, deoarece soldații aveau uniforme decorative și chiar săbii cu înălțimi aurii și pomi împodobiți cu pietre prețioase.

Bijuteriile pentru bărbați în Era Industrială

Industrializarea a făcut bijuteriile mai accesibile maselor, dar odată cu această accesibilitate au apărut îndrumări pentru modul în care bărbații ar trebui să poarte bijuterii.

The Gentlemen’s Book of Etiquette and Manual of Politeness de Cecil B. Hartley a fost publicat în 1860, detaliind modul în care un gentleman ar trebui să se comporte, inclusiv simțul său de modă. Ceasurile de mână, care au fost mai întâi populare în rândul femeilor, au devenit accesoriul fundamental care a aderat la codul de bijuterii funcționale pentru bărbați al lui Hartley. Știfturile și butonii de cravată clasici pentru cravate și mâneci au crescut, de asemenea, la importanță.

Până în secolul al XX-lea, aspectul conservator pentru bărbați a fost consolidat doar cu cele mai subtile bijuterii, cum ar fi ceasurile de buzunar și lanțurile plate, de bază, pentru a contrasta ușor cu costumele întunecate. Abia când au început schimbările culturale din anii 60, bărbații au început să poarte încă o dată lanțuri îndrăznețe, brățări sau inele, dar și pini de sacou și butoni.

Indiferent că îți dorești un accesoriu masculin clasic sau unul modern, Regular îți stă la dispoziție cu o varietate de modele. Intră pe www.regular.ro și descoperă pini de sacou, broșe de guler sau butoni care te vor cuceri prin eleganța oferită ținutelor tale.